Resmi nikâh dini nikâhın yerine geçer mi?

Fetva Kurulu, İslam'da nikâhın geçerli olabilmesi için îcâp, kabul ve iki şahidin bulunması gerektiğini, resmi nikâh kıyıldığında bu rükünlerin şartlarıyla birlikte yerine getirilmesi durumunda ayrıca imam nikâhını kıymaya gerek olmadığını belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Resmi nikâh dini nikâhın yerine geçer mi?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi:
"İslam'da nikâhın geçerli olabilmesi için îcâp (velinin teklifi), damadın kabulü ve iki şahidin bulunması gerekir. Bu üç rükün, şartlarıyla birlikte eksiksiz bir şekilde yerine getirilirse nikâh geçerli olur.
Nikâhın kıyılması için illa imamın veya belediye yetkilisinin bulunması şart değildir. Velinin 'Kızımı seninle evlendirdim.' teklifine damadın 'Kızını kendime eş olarak kabul ettim.' demesi ve iki erkeğin buna şahitlik etmesiyle nikâh akdi gerçekleşmiş olur. Söz konusu teklif veya kabul işlemini, vekâlet yoluyla başka birinin yapmasıyla da aynı sonuca varılır.
Dolayısıyla resmi nikâh kıyıldığında yukarıdaki rükünler, şartlarıyla birlikte yerine getirilirse ayrıca imam nikâhı kıymaya gerek yoktur." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her hafta hazırlanan cuma hutbesinin bu haftaki konusu "israf" oldu.
Fetva Kurulu "Şafiî mezhebine göre hamile veya süt emziren kadın, güç yetiremediği için oruç tutmazsa yıl içerisinde uygun bir vakitte kazasını yapar." diye belirtti.
Fetva Kurulu "Tutulan oruç ister farz ister nafile ister kaza olsun unutarak bir şey yiyip içmek orucu bozmaz." diye belirtti.
Bursa'da Milli Eğitim Bakanlığı Din öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen İmam Hatip Ortaokulları arası "Genç Muhafızlar Hafızlık ve Genç Bilaller Ezan Okuma Yarışması" düzenlendi.